Hof Zevenbergen

Blogt!

Vasten, als periode van bewustwording?!
Vastenpuntjes,… Vroeger waren ze voor mij vooral gefocust op: ‘Wat mag er niet meer?’, ‘Wat ontzeg ik me?’. Vaak was het iets in de trant van: geen tv, geen chipjes, geen snoepjes, …
Nu bekijk ik het echter anders. Oké, er is nog altijd dat gegeven van geen chipjes ’s avonds als ik met mijn laptop in bed duik. Maar er zijn er ook nog andere… Ik wil me tijdens de vastenperiode bewust worden. Bewust worden van de lieve kleine dingen die gewoon zomaar gedaan worden, voor mij, voor andere, voor de wereld...
Vandaag nog bijvoorbeeld. Ik keek zeer verlekkerd naar een nieuw dessert in de cafetaria. Er lag daar een appelmuffin te schitteren op de plateau van mijn collega. Tegen het eind van de middag komt een andere collega met zo’n appelmuffin naar mij, als verrassing, gewoon zomaar, omdat ze zag dat ik er ontzettend veel zin in had. Lief!   Of het kaartje met lieve woorden dat zomaar verscheen in het postvakje van een vriendin die het moeilijk heeft.  Grote en kleine dingen, zomaar, gewoon.... maar heel fijn en bijzonder.
Het is dus niet zo een concreet vastenpuntje, maar ik probeer zo concreet mogelijk mijn aandacht te focussen door bijvoorbeeld mijn gsm niet te gebruiken tijdens mijn ontbijt, in de trein of de bus. Door echt in iemands ogen te kijken en dag te zeggen tijdens het passeren in de gang of op straat.
Vasten, voor mij dus als periode om me extra bewust te worden van de kleine en grote lieve dingen die gewoon zomaar gebeuren.

evh


Rechten voorbehouden